23. tammikuuta 2013

Ruokinnan ihmeellinen maailma

Olen taas lähipäivinä törmännyt keskusteluihin siitä, miten koiraa kuuluisi ruokkia. Tosi monet tuntuvat unohtavan, että koirat ovat yksilöitä ja se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi ollenkaan toiselle.

Toren kanssa mennään tällä hetkellä sekaruokinnalla, eli 50% nappulaa ja 50% raakaruokaa. Luita vain harvakseltaan, itse en näe mitään järkeä siinä, että syötetään koiralle järjettömät määrät luita - eihän se saa luista paljoakaan muuta kuin kalsiumia. Luut ovat Torelle vain satunnaista tekemistä silloin, kun en pysty järjestämään sille muuta toimintaa. Ehkä pientä varausta luiden syöttämiselle tulee myös siitä, että Max on muutaman kerran saanut suolitukoksen aidoista luista...

Pelkällä nappulalla Torella on jatkuvasti vatsa löysällä ja mukavia haisevia kasoja löytyy yleensä keittiön lattialta, 50/50-ruokinnalla maha toimii, mutta voin silti luottaa siihen, että se saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, saahan se raakaruoan rinnalla nappulaa. Toisina päivinä Tore saa pelkästään raakaruokaa, mutta silloin lisään joukkoon aina vähän vitamiinijauhetta. Jätösten määrä väheni meillä raakaruokien syöttämisellä melkein puolet siitä, mitä se oli pelkällä nappulalla.

Raakaruoista meillä kuluu eniten lohta ja sikaa, toisinaan myös broileria, poroa ja nautaa. Tarkoituksena olisi jossain vaiheessa hakea myös hevosenlihaa testiin. Etenkin poron kanssa Tore saa myös öljyä, kun siinä on yksistään niin vähän rasvaa. Mitenkään monimutkaista meidän ruokinta ei ole, ostan pakkaseen mitä milloinkin, tsekkaan vain, että tulee jonkin verran vaihtelua ja ettei tuo vedä esimerkiksi sisäelimiä monena peräkkäisenä päivänä. Lihaa lautaselle silmämääräisesti saman verran kuin nappulaa, yleensä sitä tulee annettua vähän enemmän. Pentuöljyä sekaan, toisinaan myös rypsiöljyä. Lohiöljyä ehkä joskus, jos muistan ostaa sitä. Nyt parina päivänä oon heittänyt vähän raejuustoa sekaan. Tore ei liho eikä laihdu, joten pysytään näissä määrissä.

Koira on kunnossa, turkki on kunnossa, se kasvaa sopivaa tahtia ja näyttää kaikin puolin terveeltä ja energiaa riittää vaikka muille jakaa, joten tämä ruokinta on ehdottomasti Torelle sopivin. Kokonaan raakaruokinnan aloittaminenkin houkuttaa, mutta ei ainakaan nykyisellä pakastintilalla, ja silloin pitäisi miettiä tarkemmin, mitä lihoja syöttää ja tarvitaanko jotain vitamiinilisiä.

Tore on sen puolesta helppo, että se syö melkeinpä mitä vaan sille antaa. Ira on vallan nappularuokinnalla, neiti nirsohan ei mihinkään raakoihin lihoihin koske! :D


2 kommenttia:

  1. Hyvin koirakohtaista tosiaan. Meillä Capo syö vain nappulaa, mutta lisään aina välillä jauhelihaa, raejuustoa, riisiä yms lisäksi. Luita meillä tosin syödään ahkerasti :D

    VastaaPoista
  2. Lasse syö samoin ja olen itse tyytyväinen. Pentuna se söi "pelkkää" nappula, ei sillä vatsa löysällä ollut, mutta jätösten määrä oli huomattavasti isompi kuin nykyään. Itse olen tyytyväinen nykykäytäntöön, edes osittain tiedän mitä koirani syö? Meillä menee, broileria, possua, lohta ja kalkkunaa. Kasvissoseita, nutrolinia, pii-pet:iä, B-ja C-vitamiiniä, hapanmaitotuotteita, Viili on ehdottomasti Lassen herkku:)

    VastaaPoista